Om Gin?

Oprindelse

Gin blev opfundet i 1650 af Dr. Franz de la Boë fra Holland, som forskede indenfor medicin og han lavede et udtræk af enebær med alkohol, fordi enebær skulle være godt for nyrerne. Han kaldte det for Jenerverbes. Da hollænderne kæmpede mod englænderne nogle få år senere, “opdagede” de at hollænderne drak gin og de tog det med tilbage til England, hvor det blev meget populært. De kaldte drikken for Genever, som senere blev forkortet til gin.

Gin blev på et tidspunkt mere populært end øl i England og fremstillingen var billig, så det gav en del problemer, at der var adgang til så billig alkohol og der blev lagt store afgifter på gin, som var mindre vellykket, men senere blev der lovgivet omkring salget af gin, så det blev indtaget på en mere behersket manér.

En del af de kendte mærker opstod sidst i 1700-tallet og hævder at de stadig bruger de oprindelige opskrifter. Blandt dem kan nævnes Gordon´s, Beefeater og Tanqueray

Gin og Tonic bliver opfundet sidst i 1800-tallet da schweppes opfinder tonic og nogle få år senere opfindes Dry Martini.

Gin blev igen meget populært, da James Bond bestilte Dry Martini og i de seneste år er det igen blevet en meget populær spiritus.

Gin er igen ved at vinde terræn, som en førende spiritus. Vodka og rom har været dominerende, men man kan sige at gin er blevet moderne. Der er kommet mange varianter frem og der er mange komplekse typer og forskellige smage, som kan kombineres med andre ingredienser og man kan lave nogle fantastiske cocktails.

Der er opfundet flere typer gin og definitionen på gin er blevet givet i et EU-regulativ.

Gin i fire kategorier:

  1. Spiritus med enebærsmag (Juniper-Flavored Spirit Drinks): Dette er den første type gin der blev opfundet. Her bliver alkohollen destilleret ved potdestillering og der laves efterfølgende en gendestillering, hvor de botaniske produkter tilsættes, så man trækker smagen ud af dem. Denne type gin lagres nogle gange i trætønder. Denne variant kaldes også Geneva Gin eller Hollandsk Gin.
  2. Destilleret Gin (Distilled gin): Destilleret gin er fremstillet udelukkende ved gendestillation af ethylalkohol med en styrke på mindst 96% ABV, gendestilleres med enebær og andre naturlige botaniske produkter, forudsat at enebærsmagen er fremherskende. Destillationen laves i stills specielt lavet til fremstilling af gin. Gin, som fremstilles ved blot at tilsætte essenser eller aromastoffer til ethanol fremstillet af ladbrugsprodukter er ikke destilleret gin.
  3. London (Dry) Gin: Fremstilles udelukkende af ethylalkohol fremstillet af landbrugsprodukter med maks. 5 gram methanol per hectoliter af 100% ABV. Smagen tilsættes udelukkende i gendestillationen, som laves i traditionelle stills. Gendestillationen indeholder mindst 70% ABV. Den må forsødes med maks. 0.1 gram sukker per liter af den endelige produkt og må ikke tilsættes farve eller andre ingredienser efterfølgende ud over vand. hvor smages tilsættes  alle ingredienser er destilleret med alkoholen og skal være farveløs
  4. Gin: Gin fremstilles ved at tilsætte smag til neutral spiritus uden gendestillation og anses ikke for at være gin af særlig høj kvalitet.

Der findes nogle varianter af gin, som er lovligt geografisk bestemte

  1. Plymouth Gin: Plymouth gins er originalt på 41,2%, men der findes forskellige varianter, afhængig af hvor de sælges. Den må kun destilleres i byen Plymouth og er mere tør end en London dry gin og indeholder mere ekstrakt af rødder, som gør enebærsmagen blødere.
  2. Borovička: Slovensk gin
  3. Brinjevec: Slovensk gin

Der findes også andre varianter, som ikke er defineret ved lov.

  1. Sloe gin: Laves med slåen bær
  2. Vacholder: Tysk gin hvor enebæressencen er tilsat før destillationen.
  3. Old Tom Gin: Er lidt sødere en London dry gin, men mere tør end Hollandsk gin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *